top of page

ריפוי בעיסוק

מה זה ריפוי בעיסוק?

מקצוע הריפוי בעיסוק (Occupational Therapy) הינו מקצוע טיפולי-שיקומי-חינוכי, שמטרתו לספק לאדם כלים ומיומנויות אשר יאפשרו לו להתמודד עם דרישות החיים. המקצוע מתמקד במגוון העיסוקים המבוצעים על ידי בני אדם בכל הגילאים וחשיבותם לתפקוד האדם ותחושת השייכות החברתית ורווחתו.  
ההתערבות הטיפולית בריפוי בעיסוק הינה מורכבת ויוצאת מנקודת הנחה שלכל אדם סגנון חיים, מטרות וצרכים שונים. גם ציפיות ודרישות הסביבה שונות מאדם לאדם. חלק מפעילויות היומיום משותפות לכל בני האדם, אך ישנן פעילויות בהן כל אחד בוחר אם וכיצד לקיימן – מה ילבש היום, באילו סידורים עליו לטפל, מה עליו לקנות, מה יעשה בשעות הפנאי, איך יבחר את חבריו, במה יעבוד, האם ירצה ללמוד וכו'. כל אלה הופכים את האדם לפרט ייחודי. 
מה קורה כאשר האדם אינו מסוגל לבצע פעילויות יומיומיות? כיצד הדבר משפיע על עצמאותו ותחושת הרווחה שלו? במקרים כאלה יכולים מרפאים בעיסוק לעזור!!!
הטיפול בריפוי בעיסוק נעשה בשיתוף פעולה עם הלקוח והמעגלים החברתיים הסובבים אותו, על מנת לזהות את הצרכים האישיים באופן הטוב ביותר ומתוך התייחסות ללקוח כמרכזי בקביעת המטרות, היעדים ואופן השגתם. 
זכאות לטיפול: מקצוע הריפוי בעיסוק מוכר על ידי משרד הבריאות כמקצוע פארא רפואי ונמצא בסל הבריאות הבסיסי והמורחב (ביטוחים משלימים) של כל קופות החולים. זכאות לטיפול תלויה בהפניה של רופא (בדרך כלל רופא הילדים או רופא התפתחותי) בנהלי הקופה, תחום הקושי של הילד, ובסוג הביטוח שיש לו. צרו קשר ואשמח לתת פרטים נוספים לגבי הפנייה לטיפול.

 

 

 

אבחון וטיפול בריפוי בעיסוק במכון שמיים


במכון נערכים אבחונים וטיפולים בריפוי בעיסוק לילדים בין הגילאים 4 עד 12 שנים. הטיפולים מוכרים על ידי קופות החולים וחברות ביטוח פרטיות.

הטיפולים והאבחונים מועברים על ידי עמי פרגר מרפא בעיסוק בעל  ניסיון רב הן  מקצועי  והן קליני. עם הפנייה למכון נקבעות פגישות הערכה ואבחון אשר בסיומן ועל סמך הממצאים הקליניים והתצפיתיים נקבעת תוכנית הטיפול. תוכנית הטיפול נבנית יחד עם המשפחה תוך התחשבות הן בממצאים הקליניים והן בדיווחים התפקודיים של המשפחה והצוות החינוכי בגן/ בי"ס. הטיפול מתקיים אחת לשבוע, ביום ושעה הנקבעים  מראש לכל תקופת הטיפול. כל מפגש טיפולי אורך כ-45 דקות. מתבצעים במכון טיפולים פרטניים, זוגיים וקבוצתיים הכל בהתאם לממצאי האבחון.   
הטיפולים מועברים בצורה חוויתית בחדר טיפול מרווח ומאובזר  תוך שימת הילד ומשפחתו במרכז הטיפול. על כן, אני מעודד את נוכחות ההורים בחדר בזמן הטיפול על מנת לתת הדרכה תוך כדי התהליך הטיפולי, כמו כן, ליצור חוויה משותפת של הצלחה ועידוד להמשך פעילות בבית ובמסגרת החינוכית. הטיפול נועד לשפר את ההשתתפות של הילד בתחומי התפקוד בהם מתקשה, תוך שימת דגש על העוצמות של הילד והגברת תחושת המסוגלות. 

אבחונים בריפוי בעיסוק: 
בריפוי בעיסוק מתבצעים אבחונים כללים לאיתור צרכים ראשוני: האבחונים מיועדים לילידם בין הגילאים 4- 6 זהו אבחון כללי האורך בממוצע שעה וחצי  המותאם לכל קבוצת  גיל בנפרד.  באבחון נבדקים היכולות  הגרפומוטוריות (שימוש בצבע, עיפרון, כלי כתיבה, ציור, צביעה וכד') , תצפית על תפקודי ידיים כגון: אחיזת כלי כתיבה, גזירה, השחלה, (מוטוריקה עדינה), זיהוי יכולת תכנון וארגון, בנייה והרכבה, תפיסה חזותית, קצב העבודה ,תפקודי מוטוריקה גסה (שווי משקל, טונוס , מיומנויות כדור, שימוש במתקנים) ותחושה. 

אבחון כתיבה לגילאי בית ספר: קיימים מספר כלי אבחון המותאמים לגיל  הילד (אבחון לכיתה אלף שונה מהאבחון של כתות ב-ג' וכד'). האבחון כולל תצפית על תיק בית ספר, חוברות, מחברות, סדר וארגון בתיק  ובקלמר. אבחון כתיבה בהעתקה, הכתבה, וכתיבה חופשית. בדיקת קצב העבודה, יכולת התארגנות הכללית ובתוך מחברת, אחיזת עיפרון, איכות קו, איכות הישיבה ליד השולחן, העתקת דגמים על הנייר , תפקודי ידיים, תפקודים מוטורים במרחב. 

 

 


סוגי הטיפולים הניתנים בריפוי בעיסוק במכון שמיים:


הטיפולים במכון מיועדים ילידם המתקשים באחד או יותר מתחומי הקושי הבאים:


תפקודי ידיים (מוטוריקה עדינה): גזירה, אחיזת עיפרון /צבע, מניפולציות ידניות, הדבקות, שימוש באביזרים כגון כלי אוכל, מפתחות, מכחולים, שריכת נעליים כפתור כפתורים וכד'. 


מוטוריקה גסה: קשיים במנגנוני יציבה ושווי משקל, חולשה בחגורת כתפיים, טונוס נמוך, חשש מגובה, קשיים בקואורדינציה , קושי במשחק בכדור, קושי בנדנוד, רכיבה על אופניים, הימנעות ממשחק מגוון בגן השעשועים, קשיי התארגנות, סרבול מוטורי, התעייפות מהירה ועוד.
 

גרפומוטוריקה: קושי בציור וצביעה, קושי במילוי שטחים, קושי בדיוק מוטורי, קושי בהעתקת צורות על נייר, קשיים בכתיבה בביה"ס.
 

כתיבה: מיועד לתלמידי בי"ס. מיועד לילדים אשר מתקשים באחיזת עיפרון, וויסות הלחץ המופעל על כלי הכתיבה,  עיצוב אותיות וספרות, כיווניות, התארגנות בתוך מחברת/חוברת, קושי בהעתקה מהלוח, קצב כתיבה איטי, קושי במעבר מדפוס לכתב, הימנעות/מיעוט בכתיבה.  
 

טיפול קוגניטיבי: מיועד לילדים המתקשים במשחקי הרכבה ובנייה על פי דגם, ילדים המתקשים בתכנון פעילות, ביצוע פעילות ברצף של שלבים, קושי בהעתקת דגמים על נייר, קושי  בהתארגנות עם חפצים אישיים (ילקוט, קלמר, קלסרים, מחברות), ילדים בעלי קושי בהתארגנות במסגרת זמן נתון,  וילדים המתקשים בשימוש באסטרטגיות למידה שונות. 

טיפול קבוצתי  בריפוי בעיסוק במכון שמיים: 
קבוצות הכנה לכיתה א': הקבוצות מתקיימות מדי שנה מיד לאחר חופשת הפסח ונמשכות כ- 12 שבועות – בתדירות של פעם בשבוע. הקבוצות מונות עד 4 ילידם בהנחיית מרפא בעיסוק משך המפגש הינו שעה. הדגש העיקרי המושם בקבוצות הינו הקניית הרגלי עבודה עצמאיים המתאימים לכיתה א' ומתן תחושה של מסוגלות והצלחה. הילדים לומדים כיצד להתארגן עם ציודם האישי, כיצד להתנהל במרחב האישי המוקצה להם סביב השולחן. הילדים לומדים להתחיל ולסיים מטלות שונות, מתי ואיך מבקשים עזרה ומה עושים אם לא ניתן לעזור באופן מיידי. הילדים לומדים לפתח יכולת בקרה על התוצר הסופי שלהם. כמו כן, בקבוצה מושם דגש על פיתוח מיומנויות חברתיות הנחוצות לעבודה הקבוצתית. בכל שיעור מתקיימת גם פעילות מוטורית גסה שמתקשרת לנושא שנלמד באותו שיעור. לאורך 12 המפגשים הילדים מתנסים בפעילויות שונות בהן: כתיבה חוויתית, חשבון, פיתוח מודעות פונולוגית, תאום עין יד, ציור ויצירה. המטפל  שם דגש על אחיזה נכונה של כלי הכתיבה, ישיבה נכונה ויציבה ליד השולחן, רמת ההשתתפות של הילד, היכולת לפתור בעיות , לדחות סיפוקים, להתמודד עם ביקורת ועוד. בכל שיעור ניתן תרגול הביתה לחיזוק החומר שנלמד ולפיתוח הרגלים נכונים של תרגול שיעורי בית מדי שבוע. 


קבוצות כתיבה:
הקבוצות מיועדות לילדים המתקשים בכתיבה. מיועדות לילידם שסיימו כיתה א' (או בסוף כיתה אלף) ועד כתה ו'. הקבוצות מיועדות לילדים אשר מתקשים באחיזת העיפרון, בעיצוב אותיות, התארגנות בתוך מחברת/חוברת , העתקה מהלוח, קצב כתיבה איטי, וכמובן לילידם אשר אינם אוהבים לכתוב ועקב כך ממעטים לעשות זאת. הקבוצות מונות עד 4 ילדים . משך כל קבוצה בין 8-12 מפגשים בתדירות של פעם בשבוע בהתאם לממצאי האבחון. הקבוצות מועברות לאורך כל השנה. 
בקבוצה הילדים יתנסו בכתיבה חוויתית מתוך עולם התוכן שלהם. בין הפעילויות ניתן למצוא: כתב סתרים, קסמים, חידות, סיפורים, תחרויות חוויתיות  ומשחקי מילים. מטרת הקבוצה הינה לשפר את קריאות כתב היד, את קצב הכתיבה והיכולת לכתוב בצורה מסודרת ומאורגנת בתוך מחברות וחוברות. הלימוד החוויתי מעלה באופן ניכר את רמת המוטיבציה והביטחון של הילדים  במשימות של כתיבה ועל כן ניתן לראות שיפור משמעותי בבית, בביה"ס ובמסגרת הטיפול. 

קבוצות לשיפור מיומנויות מוטוריות עדינות וגרפומוטוריות: 
הקבוצה מיועדת לילידם בין הגילאים  5-6 (גן חובה). הקבוצה מונה עד 4 ילדים משך הקבוצה בין 10-12 שבועות  בתדירות של מפגש שבועי. הקבוצה מיועדת לילידם עם קשיים  בתחום המוטורי העדין כגון: הדבקה, גזירה, יצירה, ציור, צביעה אחיזת כלי כתיבה ועוד.   המפגשים מועברים באופן חוויתי תוך מתן הדרכה להורים להמשך תרגול בבית. בקבוצה הילדים והוריהם ילמדו כיצד לאחוז בצורה יעילה כלי כתיבה וצבע, כיצד לשפר מיומנות של גזירה וכיצד לעודד את הילדים לעסוק במגוון רחב יותר של פעילויות גראפיות ויצירה מתוך העולם הפנימי של הילד. הילדים והוריהם יתנסו בהכנת עבודות יצירה שונות, מילוי דפי עבודה מגוונים, חשיפה למגוון רחב של משחקים מוטוריים ומשחקים התפתחותיים. להורים תינתן רשימה מומלצת של אמצעים ומשחקים בסיסיים והדרכה לעידוד המשחק והיצירה בבית על ידי ההורה. 

 

bottom of page